Некоторым детям нужно помочь прийти в мир!

RO
RO

Женское бесплодие

CAUZELE INFERTILITĂȚII FEMININE

I. Disfuncție ovulatorie

 • Probleme hormonale: disfuncția ovulatorie poate apărea când secreția hormonilor FSH și LH nu este în limitele normale. Acești hormoni sunt secretați de glanda pituitară din creier și sunt necesari pentru ovulație. Secreția anormală a acestor hormoni poate apărea datorită unor cauze congenitale sau cauzelor apărute mai târziu sau atunci când nu există nici o secreție a acestor hormoni. În plus, secreția excesivă a hormonului prolactina poate cauza probleme de ovulație.
 • Problemele legate de ovar: Sindromul polichistic ovarian; Rezerva ovariană scăzută; Endometrioza; Intervenții chirurgicale anterioare.

II. ​Tulburări funcționale ale trompelor uterine care rezultă din cauza adeziunilor sau blocării trompelor

III. Problemele legate de uter: Mioma; Anomalii structurale ale uterului; Polip endometrial; Probleme ale colului uterin; Afecțiuni ale mucoasei uterine (endometru), precum aderențele.

După determinarea cauzei infertilității, încep studiile privind soluționarea ei, și ca urmare a acestor studii, se face următorul pas - de planificare a tratamentului.

Investigațiile de diagnosticare a infertilității la femei

Evaluarea infertilității la femei este indicată dacă femeia nu a devenit însărcinată după ce a avut timp de 12 luni acte sexuale regulate și neprotejate. O evaluare mai precoce (la șase luni) este indicată femeilor de peste 35 de ani sau care au:

 • Istoric de cicluri menstruale neregulate (cu intervale de peste 35 de zile  sau lipsa menstruațiilor)
 • Probleme cunoscute sau suspectate ale uterului , trompelor uterine, sau alte probleme în cavitatea abdominală (cum ar fi endometrioza sau aderente)
 • Probleme cunoscute sau suspectate ale fertilității bărbatului

Orice evaluare pentru infertilitate trebuie să fie făcută într-un mod focalizat și cost-efectiv pentru a găsi toți factorii relevanți, și  trebuie să includă atât bărbatul, cât și femeia. Mai  întâi  trebuie să fie efectuate metodele  cel mai puțin invazive, care pot detecta cele mai comune cauze de infertilitate. Viteza și amploarea evaluării trebuie să ia în considerare preferințele cuplului, vârsta femeii, durata  infertilității, și caracteristicile unice ale istoricului medical și ale examenului  fizic.

Teste pentru evaluarea infertilității:

 • Histerosalpingograma (HSG): Aceasta este o procedură cu raze X pentru a vedea dacă trompele uterine sunt permeabile și dacă forma cavității uterine este normală. Un cateter este introdus în canalul colului uterin prin vagin. Un lichid care conține iod (substanță de contrast) se injectează prin cateter. Substanța de contrast umple uterul și pătrunde în trompele uterine, subliniind lungimea trompelor, se scurge din extremitățile acestora dacă  sunt permeabile.
 • Ultrasonografia transvaginală: O probă de ecografie e  plasată în vagin și permite clinicianului să verifice uterul și ovarele pentru anomalii, cum ar fi fibroamele și chisturile ovariene.
 • Testarea rezervei ovariene: Atunci când efectuează  testarea rezervei ovariene a femeii, medicul încearcă să prezică dacă ea poate produce un oocit sau câteva oocite de bună calitate și cât de bine ovarele ei  răspund  la semnalele hormonale din creierul ei. Testul cel mai frecvent efectuat pentru a evalua rezerva ovariană este un test de sânge pentru  hormonul foliculostimulant (FSH), în ziua 3 a ciclului . În afară de nivelul de FSH, medicul dumneavoastră vă poate recomanda alte teste de sânge, cum ar fi estradiolul, hormonul  antimüllerian (AMH), și / sau Inhibin-B, precum și o ecografie transvaginală  pentru a număra foliculii antrali (numărul de foliculi  văzuți  la începutul ciclului menstrual).
 • Testarea rezervei ovariene este mai importantă la femeile cu un risc mai mare de a avea o rezervă  ovariana redusă, care: au vârsta de peste 35 de ani; antecedente familiale de menopauză precoce; au un singur ovar; antecedente de  intervenții  chirurgicale ovariene , chimioterapie, radioterapie  în regiunea pelvisului; infertilitate inexplicabilă; au demonstrat un  răspuns slab la stimularea ovariană cu  gonadotropină.

Alte teste de sânge:

 • Hormonul de stimulare tiroidiană (TSH) și prolactina sunt utile pentru a identifica tulburări tiroidiene și hiperprolactinemia, care pot provoca probleme de fertilitate, tulburări menstruale, avorturi spontane repetate. La femeile care sunt considerate că ar avea o creștere a  hirsutismului (inclusiv părul de pe față și / sau pe  piept sau  abdomen), teste de sânge pentru sulfat dehidroepiandrosteron (DHEAS), 17-α hidroxiprogesteron, și testosteronul total trebuie să fie luate în considerare . Nivelul  progesteronului din sânge, măsurat  în a doua jumătate a ciclului menstrual poate ajuta documentarea  ovulației.
 • Hormonul iuteinizant (LH) urinar: “kituri pentru prezicerea   ovulației” indică prezența de LH in urină  și  poate detecta o creștere a  acestui hormon care se produce cu  una sau două zile înainte de ovulație. În contrast cu nivelurile de progesteron sanguine, testele de LH  urinar pot prezice ovulația înainte de  producerea ei. Testarea  LH Urinar ajută la definirea timpului cu cea mai ridicată fertilitate: ziua vârfului  maxim de LH și următoarele două zile. Cu toate acestea, aceste teste pot fi costisitoare și trebuie să fie utilizate numai de către femeile cu cicluri menstruale, care sunt în mod constant de 25-35 de zile lungime.
 • Sonohisterografie: Această procedură utilizează ecografia transvaginală după umplerea uterului cu soluție salină (o soluție de sare). Acest lucru îmbunătățește detectarea problemelor  intrauterine, cum ar fi polipii endometriali și fibroamele comparativ cu utilizarea numai a ecografiei  transvaginale. Dacă este detectată vre-o  anomalie, atunci se efectuiază de obicei o histeroscopie. Acest test este făcut de multe ori  în loc de HSG.
 • Histeroscopia: Este o procedura chirurgicală, în care un  instrument asemănător cu  telescopul luminat (histeroscopul) este trecut prin colul uterin pentru a vizualiza interiorul uterului. Histeroscopia poate ajuta la diagnosticarea și tratarea anomaliilor din interiorul cavității uterine, cum ar fi polipii, fibroamele, și adeziunile (țesutul  cicatricial).
 • Laparoscopia: Este o procedura chirurgicală, în care un  instrument asemănător cu  telescopul luminat (laparoscopul) se introduce prin peretele abdominal în cavitatea pelvină. Laparoscopia este utilă la evaluarea cavității pelvine pentru endometrioză, aderențe pelvine  și alte anomalii. Laparoscopia nu este o opțiune de primă linie în evaluarea unei paciente. Din cauza costurilor sale ridicate și a riscurilor chirurgicale potențiale, aceasta poate fi recomandată  în funcție de rezultatele altor teste  și de anamneza  femeii, cum ar fi prezența durerii  pelvine și a operațiilor anterioare.

Диана Аль Фараж

Врач акушер-гинеколог репродуктолог

Специализируется на акушерстве и гинекологии, а также гинекологической хирургии; профессиональная деятельность в области вспомогательной репродукции человека - ЭКО.
vezi detalii
×