Некоторым детям нужно помочь прийти в мир!

RO
RO

Tratamentul preventiv pentru pierderea repetată a sarcinii s-a dovedit a fi ineficient

Специализированные статьи

Unii consideră că un răspuns imun la o sarcină (când uterul respinge embrionul sau fătul) explică un număr mare de avorturi spontane „neexplicate” altfel. Tratamentul preventiv pentru a suprima această respingere imunologică în timpul implantării și sarcinii a devenit o abordare frecvent acceptată - deși inovatoare - pentru prevenirea pierderilor repetate (recurente) ale sarcinii. O gamă întreagă de tratamente „imunomodulatoare” sunt propuse, cele mai multe dintre ele nefiind bazate pe dovezi, iar cel mai recent este un medicament cunoscut ca factorul recombinant de stimulare a coloniilor granulocitelor umane (rhG-CSF), un regulator al neutrofilelor și al altor limfocite care activează și protejează  sistemul imunitar. Acest medicament este utilizat pe scară largă (și autorizat) în oncologie pentru a crește numărul de leucocite din sânge după chimioterapie.

Un mare studiu randomizat controlat - cel mai mare de acest fel, studiul RESPONSE – prezentat în 2018 la a 34-a reuniune anuală a ESHRE (Societatea Europeană de reproducere  umană și embriologie) nu a găsit nicio dovadă că rhG-CSF administrat în primul trimestru de sarcină îmbunătățește rezultatele la femeile cu istoric de pierderi recurente inexplicabile de sarcină. Rezultatele au fost prezentate de Dr. Abey Eapen, de la Centrul Național Tommy pentru Cercetări în domeniul avortului spontan de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie și de la spitatele și clinicile Universității din Iowa, SUA. Studiul a implicat 150 de femei cu istoric de avort spontan neexplicat, a fost efectuat în 21 de spitale din Marea Britanie.

În acest studiu, cu un efect definit ca rata de sarcină clinică la 20 de săptămâni de gestație, 76 de femei au fost randomizate la administrarea de rhG-CSF și 74 - la placebo. Toate femeile au avut cel puțin trei avorturi spontane inexplicate, aveau vârste cuprinse între 18 și 37 de ani și încercau să conceapă în mod natural.

Rezultatele au arătat o rată de sarcină clinică la 20 de săptămâni de 59,2% în grupul rhG-CSF și de 64,9% în grupul placebo, ceea ce sugerează un efect neutru al tratamentului. Ulterior, aceste rate au fost la fel de evidente și la numărul de nașteri vii.

"La nivel mondial, factorul de stimulare a coloniilor granulocitelor rhG-CSF este utilizat deseori în medicina reproductivă pentru a trata sarcinile concepute atât în mod natural, cât și după reproducerea asistată pentru a preveni avorturile spontane recurente", a spus Dr.Eapen. "Avem aici dovezi de înaltă calitate că rhG-CSF nu este un tratament eficient pentru pacientele cu avorturi spontane recurente inexplicabile."

Avortul spontan- recurent sau nu - este o complicație frecventă și chinuitoare a sarcinii, mai ales când e obținută prin FIV (Fertilizare In Vitro), când s-a investit atât de multă emoție și efort. Se estimează că aproximativ 1-2% din cupluri suferă pierderi de sarcină recurente, dar Dr.Eapen a menționat că este dificil de estimat numărul real a celor tratați cu rhG-CSF. „Este un tratament relativ nou și este oferit în principal în clinici private și clinici FIV”.

Imunologia reproductivă este o ramură tânără a medicinei reproductive. „Mai întâi trebuie să avem o definiție acceptabilă bazată pe investigații de laborator fiabile și reproductibile înainte de a eticheta un avort ca fiind mediat imunologic”, a spus Dr.Eapen. "Medicamentele imunoterapice testate până acum prin studii de înaltă calitate s-au dovedit a fi ineficiente. Chiar și după un diagnostic de avort spontan repetat, majoritatea sarcinilor ulterioare vor avea un rezultat favorabil, fără niciun tratament ."

Sursă:

https://www.eshre.eu

 

Autor: Al Faraj Diana

Диана Аль Фараж

Врач акушер-гинеколог репродуктолог

Специализируется на акушерстве и гинекологии, а также гинекологической хирургии; профессиональная деятельность в области вспомогательной репродукции человека - ЭКО.
Подробнее

Последние сообщения

×