Некоторым детям нужно помочь прийти в мир!

RO
RO

HIDROSALPINXUL – diagnostic grav întotdeauna!

Специализированные статьи

Hidrosalpinxul este un obstacol major în calea fericirii familiale. Infertilitatea cauzată de hidrosalpinx este greu de tratat.

Hidrosalpinxul înseamnă o trompă uterină blocată , ce conține lichid ("hidro" înseamnă apă și "salpinx" înseamnă trompă uterină).

Această afecțiune poate fi cauzată de o infecție pelvină (adesea, cu transmitere sexuală), endometrioză,  apendicită perforată sau o intervenție chirurgicală anterioară. Majoritatea femeilor cu hidrosalpinx nu au simptome, însă unele pot avea dureri cronice în abdomenul inferior sau eliminări vaginale neobișnuite.

În toate cazurile hidrosalpinxul va avea un impact negativ asupra fertilității.

Gonoreea și Chlamydia sunt  cele mai frecvente cauze ale bolii inflamatorii pelvine. Infecțiile pot să invadeze rapid trompele uterine. Aceste trompe, de lungimea unui creion, sunt foarte specializate pentru a promova trecerea activă a spermei care urcă din uter pentru a se întâlni cu un ovul eliberat de ovar la ovulație. Trompele au un diametru  mai mic de 1 cm, iar diametrul lumenului (interiorul trompei) este extrem de îngust, fiind mai mic de 1 mm la deschiderea sa în cavitatea uterină! Este ceva mai larg în istmus (2,5 mm) și în ampulă (6 mm). Vă dați seama cât de gravă este pentru funcția trompei orice inflamație, traumă chirurgicala, aderență! Ele sunt foarte fine! 

După fertilizare, care are loc în trompă, embrionul rezultat va călători încet înapoi spre uter - o călătorie care în mod normal durează aproximativ 5 zile. Trompele uterine sunt căptușite cu celule a căror funcție este de a proteja și hrăni ovocitele, sperma și embrioni în timpul călătoriei lor. La capetele lor, trompele uterine au mici proeminențe delicate- fimbriile, care se apropie de ovar și "captează" ovocitul din ovar la momentul ovulației.

Dacă  trompele sunt blocate, ovocitele și embrionii nu pot face această călătorie și sarcina nu poate apărea.

La momentul diagnosticului hidrosalpinxului, lichidul acumulat în trompă este de obicei steril și nu conține o infecție activă, așa că  tratamentele medicamentoase sunt inutile.

Infecțiile pelvine cu transmitere sexuală afectează aproape invariabil ambele trompe uterine. Chiar și în cazurile când radiografia (histerosalpingografia) sau laparoscopia indică că este afectată o singură trompă, cealaltă este aproape invariabil implicată. O nouă procedură numită salpingoscopie (în care un tub telescopic subțire este trecut în trompă pentru a evalua structura sa internă) a confirmat faptul că trompele pacientelor cu boală inflamatoare pelvină, care aparent prezintă anatomie pelvină normală, au adesea cicatrici interne și adeziuni. Acest lucru explică rata scăzută de succes înregistrată la intervențiile chirurgicale de reparație tubară și rata ridicată a sarcinii ectopice (8-15%) la aceste paciente, dacă ulterior ele reușec să conceapă.

Capacitatea femeii de a rămâne gravidă cu un hidrosalpinx va varia în funcție de severitatea blocajului și de alegerea tratamentului. Fără tratament, sarcina este posibilă rareori, dar riscul complicațiilor (avortul spontan, sarcina ectopică) este mare. Cu tratament, perspectivele sunt mult mai bune, mai ales dacă se alege FIV.

Ce se întâmplă dacă este blocată o singură trompă?

Dacă aveți o trompa afectată de hidrosalpinx și alta care nu este afectată, tehnic sarcina este posibilă. Dar nici așa nu sunteți scutită de riscuri și complicații.

Infecțiile afectează în mod obișnuit ambele trompe uterine, și deși un hidrosalpinx poate fi unilateral, trompa din partea opusă este deseori anormală și ea. 

Mai mult – hidrosalpinxul nu numai că provoacă infertilitatea, ci poate reduce și rata de succes a tratamentelor de fertilitate, chiar și a celor care ocolesc trompele uterine, și anume fertilizarea in vitro (FIV). Trompa blocată poate comunica cu uterul, iar lichidul din ea se poate scurge în uter. Acest lichid este toxic pentru dezvoltarea embrionară timpurie și este, cu siguranță, un mediu nefavorabil. Volumul mare al lichidului care revine în uter poate produce un flux suficient ca să împiedice atașarea embrionilor de mucoasa uterină, deoarece ei nu au capacitatea de a se deplasa împotriva curentului. Medicamentele de fertilitate pot crește volumul lichidului din trompele afectate, deoarece trompele sunt receptive la hormonii ovarieni.

Fertilizarea in vitro este recomandată pentru pacientele cu hidrosalpinx. Abilitatea de a optimiza ratele de fertilizare, de a plasa embrionii în locația lor corectă și de a oferi un sprijin hormonal excelent embrionului în curs de dezvoltare au îmbunătățit foarte mult ratele de succes în ultimii ani.

Hidrosalpinxul poate fi reparat în cazuri atent selectate, dar ratele sarcinii rămân destul de scăzute. Hidrosalpinxul poate fi tratat laparoscopic, la femeile tinere cu rezervă ovariană bună - o procedură cunoscută sub denumirea de neosalpingostomie. La neosalpingostomie, se face o incizie la capătul hidrosalpinxului, iar marginile inciziei sunt pliate sau îndoiate spe exterior, lăsând trompa deschisă. Din păcate, trompa se închide deseori, iar hidrosalpinxul are o rată ridicată de recidivă. Provocarea este de a tăia și de a repara o structură minusculă menită să transporte celule mici, de fapt (ovocitul, spermatozoidul, embrionul). 

Repararea blocajelor tubare prin intervenție chirurgicală a indicat o rată de 40% pentru deschiderea trompelor blocate distal, dar rata sarcinii intrauterine e de numai 9,8% după operație. Astfel, reproductologii recomandă evitarea acestei intervenții chirurgicale și trecerea directă la fertilizarea in vitro (FIV).

La femeile unde pierderea timpului nu poate fi acceptată (vârsta peste 35 ani, rezervă ovariană scăzută) și care au și alți factori de infertilitate (endometrioză, calitate scăzută a spermei, etc), FIV e unica opțiune rezonabilă.

Complicaţiile hidrosalpinxului

Hidrosalpinxul poate fi periculos în timpul evaluării și tratamentului de fertilitate, deoarece este predispus la reinfectare. Histerosalpingografia poate fi o problemă deosebită  și poate rezulta cu o infecție gravă, care e neașteptată și imprevenabilă. Procedurile de fertilitate, cum ar fi inseminarea și transferul embrionar, pot provoca probleme similare. Suprainfectarea hidrosalpinxului poate fi o urgenta chirurgicala gravă.

Un hidrosalpinx poate avea efecte adverse asupra ratelor sarcinii cu fertilizarea in vitro. Dat fiind faptul că ratele de succes cu fertilizarea in vitro s-au îmbunătățit dramatic în ultimii ani, reparația chirurgicală a trompelor uterine este mai puțin atractivă. Invers, înlăturarea trompei deteriorate reduce riscul complicațiilor și îmbunătățește ratele de succes cu FIV.

Actual, majoritatea pacientelor cu un hidrosalpinx nu încearcă să-l repare. Reparația poate fi efectuată la pacientele tinere selectate atent, cu afectarea minimă a trompelor, dar nu trebuie încercată cu un hidrosalpinx mare la o femeie mai în vârstă. La aceste paciente, trompa trebuie îndepărtată prin salpingectomie laparoscopică. Riscurile cu un chirurg experimentat sunt scăzute, iar beneficiile sunt substanțiale. 

Important!

Este important să alegeți un chirurg experimentat, deoarece considerațiile privind siguranța și conservarea fluxului de sânge spre  ovar necesită judecată și experiență. În salpingectomie, trompa uterină este îndepărtată în întregime, ceea ce poate afecta alimentarea cu sânge a ovarului. Fără o bună alimentare cu sânge, funcția ovariană poate fi deteriorată și poate cauza probleme cu FIV. 

Astfel, o operație menită să crească șansele la o sarcină cu FIV poate aduce daune mult mai mari decât hidrosalpinxul pentru care a fost efectuată. Deaceea, înainte de a lua o decizie definitivă, consultați reproductologul și asigurați-vă ca aveți o rezervă ovariană bună, discutați necesitatea operației (nu orice hidrosalpinx necesită operație!) și volumul ei preferat în cazul Dvs. aparte (salpingectomie sau numai clamarea trompelor?), posibilitatea altor opțiuni ( aspirarea hidrosalpinxului la procedura de prelevare a ovocitelor din cadrul FIV, etc). Țineți minte că, în general, numai hidrosalpinxul care se vede clar ultrasonografic are prognosticul cel mai nefavorabil în relație cu succesul FIV, iar cel mai corect ar fi să luați o decizie împreună cu reproductologul cu care veți face FIV. 

 Fii un pacient bine informat!

Autor: Dr.Diana Al Faraj

Диана Аль Фараж

Врач акушер-гинеколог репродуктолог

Специализируется на акушерстве и гинекологии, а также гинекологической хирургии; профессиональная деятельность в области вспомогательной репродукции человека - ЭКО.
Подробнее

Последние сообщения

×