Некоторым детям нужно помочь прийти в мир!

RO
RO

Inseminarea intrauterină (IUI)

Специализированные статьи

Inseminarea intrauterină (IUI) este o procedură pentru tratamentul infertilităţii, în care spermatozoizii spălați în laborator sunt plasați direct în uter, folosind un cateter special. Deși istoric se numea „inseminare artificială”, termenul „artificial” nu mai este folosit deoarece este inexact. Inseminarea se efectuează  chiar înainte de ovulaţia femeii- fie în timpul unui ciclu natural, fie  cu  utilizarea medicamentelor de stimulare ovariană orale sau injectabile.

IUI este o opțiune pentru femeile care au:

  • Cel puțin o trompă uterină trecătoare și rezonabil de funcţională
  • O cavitate uterină normală
  • Ovulații regulate cu sau fără ajutorul medicamentelor de stimulare
  • O rezervă ovariană bună

IUI nu este recomandat femeilor cu:

  • Endometrioză moderată până la severă
  • Boală severă a trompelor uterine, aderenţe pelvine
  • Istoric de infecții pelvin
  • Infertilitate de lungă durată (> 3 ani)

IUI este o opțiune rezonabilă dacă barbatul are spermă normală sau un factor ușor de infertilitate masculină, adică probleme uşoare ce ţin de numărul, motilitatea sau morfologia spermatozoizilor. De asemenea, IUI este util dacă există probleme de ejaculare. IUI nu are succes în caz de infertilitate severă la bărbați. Ghidul NICE (National Institute for Health and Care Excellence), Marea Britanie-“ Problemele de fertilitate: evaluarea și tratamentul” publicat în februarie 2013 și revizuit în septembrie 2017 recomandă medicilor , pentru persoanele cu infertilitate inexplicabilă, endometrioză ușoară sau factor masculin ușor, care au relații sexuale regulate neprotejate:

  1. nu oferiți de rutină inseminarea intrauterină, cu sau fără stimulare ovariană (circumstanțele excepționale includ, de exemplu, cazurile când oamenii au obiecții sociale, culturale sau religioase față de FIV)
  2. sfătuiți-i să încerce să conceapă pe parcursul unei perioade de 2 ani, apoi luați FIV în considerare.

Care este rata de succes pentru IUI? 

Ratele de succes cu IUI depind de vârstă, motivul infertilității şi alţi factori. La cuplurile bine alese, dacă femeile au vârsta sub 35 de ani rata de succes e 8-10% per ciclu. Rata sarcinii cumulative după două cicluri este de aproximativ 18% și cu 3 cicluri – aproape 25%. Repet- anume la cuplurile eligibile pentru IUI, nu la toate! Ratele de sarcină scad după 3 cicluri de IUI nereușite. După 6 cicluri de stimulare ovariană și IUI, numărul cumulativ sau total de femei însărcinate este de aproximativ 30-35%, la cuplurile eligibile pentru IUI. După vârsta de 38 de ani şi peste, ratele de sarcină per ciclu sunt de obicei de 5% sau mai puțin, chiar dacă celelalte condiţii sunt întrunite! Procedura IUI este relativ sigură, ușoară, non-invazivă, și mai puțin costisitoare decât FIV (Fertilizarea In Vitro). Dezavantajul major al IUI este rata de sarcină mult mai mică decât cu FIV, chiar şi la cuplurile bine alese pentru procedură. Mulți medici plasează o limită de 3 cicluri de IUI eșuate înainte de a trece la FIV, dar alții pot încerca până la 6 IUI. Dar pentru multe cupluri IUI va fi o pierdere de timp și bani. De multe ori avantajele și argumentele pentru Inseminarea intrauterină (IUI) sunt controversate în funcție de sursa de unde obţineţi informaţiile ( dar pentru medici unica sursă trebuie să fie medicina bazată pe dovezi!). Dacă sursa Dvs. este o clinică în care cea mai avansată formă de terapie a infertilității este IUI, atunci IUI va fi cel mai probabil recomandat înainte de trimiterea la un centru unde este oferit FIV. Pe de altă parte, unii pacienți nu doresc sau nu sunt încă pregătiți să facă FIV şi insistă pe IUI, chiar dacă diagnosticul lor face succesul foarte puţin probabil.

 Există mulți factori care ar trebui luați în considerare atunci când se decide între IUI și FIV, cei mai imperativi fiind șansele la succes și costurile.

Multe cupluri infertile, precum și medici consideră IUI ca fiind pe picior de egalitate cu FIV și că îl poate înlocui. Și aici stă problema! Nimic nu poate fi mai departe de adevăr! FIV și IUI sunt două abordări complet diferite, fiecare având propriile lor indicații unice. Unii pacienţi care au indicaţii directe pentru FIV întreabă, dacă, având în vedere diferența de costuri dintre IUI și FIV, precum și invazivitatea scăzută a primului, IUI ar putea să înlocuiască FIV în cazul lor. Dar adevărul este că costurile ar trebui luate în considerare atât din punct de vedere financiar, emoțional, cât şi a rezonabilitâţii. Efectuarea repetată a IUI fără succes și numai apoi a se apela la FIV, este mult mai costisitor decât să faci ceea ce este indicat clinic, imediat.Dar e şi o perdere de timp în acest caz, care nu poate fi compensată. IUI poate avea beneficii distincte la unele cupluri , dar, din păcate, este prea mult indicat de doctori atinci când nu poate fi de folos. În orice caz, rata de succes a IUI, în toate categoriile de vârstă, este de aproximativ 3-4 ori mai mică decât cu FIV. Mai ales când este vorba de femei cu vârsta de peste 35 de ani și de cele cu rezervă ovariană scăzută, care efectuează IUI ca "preludiu" la FIV, se pierde adesea timp prețios, astfel încât, atunci când vine vorba de a face FIV într-un final, au şanse mai mici decât dacă făceau FIV imediat. Şi deloc nu e de ignorat, că anumite afecțiuni, precum aderențele pelvine, chirurgia pelvină anterioară, endometrioza și altele, reduc sau chiar fac imposibil succesul cu IUI și în aceste cazuri raţional este să se prefere FIV imediat. După 38-40 de ani, promisiunea succesului cu IUI este practic un vis. Dar aceste  femei pur și simplu nu au timp să-l irosească cu IUI. Ele trebuie să facă ceea ce încă le oferă o speranță realistă de a naşte un copil-  adică FIV. Boala trompelor uterine (dacă sunt încă permeabile) și aderențele- evident că reprezintă practic o contraindicație pentru IUI la femeile peste 35 de ani și o contraindicație relativă, la femeile mai tinere.

La fel, femeile cu vârsta peste 35 de ani care au endometrioză (indiferent de gravitate) trebuie sfătuite să meargă direct la FIV, la fel ca și cele care au endometrioză avansată, de orice vârstă, dacă principala acuză este infertilitatea. Femeile mai tinere, care ovulează spontan, cu istoric scurt de infertilitate,fără alte probleme majore,  pot adopta abordarea „așteptați poate se întâmplă sarcina spontan” sau pot încerca IUI, atât timp cât înțeleg că IUI va avea o eficiență redusă  şi că aşteptările nu pot fi mari.

Fii un pacient bine informat!

Autor: Al Faraj Diana

Диана Аль Фараж

Врач акушер-гинеколог репродуктолог

Специализируется на акушерстве и гинекологии, а также гинекологической хирургии; профессиональная деятельность в области вспомогательной репродукции человека - ЭКО.
Подробнее

Последние сообщения

×